Het zit h’m allemaal in de Mindset!

866d767d3e550b246dc3a6c0db34aa27

Zoals al aangekondigd in de vorige blog wil ik graag wat aandacht vragen voor de kracht van onze mindset. Psychologe Carol Dweck heeft hier vele studies aan gewijd en heeft onder andere het boek ‘Mindset, de weg naar een succesvol leven’ geschreven. Ik hoor jullie denken, daar is weer zo’n zelfhulpboek, waarvan we niet verder komen dan de inhoudsopgave. Hopelijk is deze blog dan net kort genoeg, zodat je kunt ontdekken dat dit niet zo maar een zelfhulpboek is. Achter dit boek gaat een sterke theorie schuil, die mij in ieder geval erg heeft geïnspireerd. Dit enthousiasme deel ik graag met jullie.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een statische mindset en een op groei gerichte mindset.

  • De statische mindset: Mensen met een statische mindset geloven dat hun intelligentie, persoonlijkheid en karakter vaststaande gegevens zijn. Mensen met een statische mindset doen graag dingen die ze al goed kunnen. Nieuwe, ingewikkeldere taken gaan zij liever uit de weg. Dit levert een mogelijkheid tot falen op en immers je gelooft dat je intelligentie vast staat. Dit gaat je pet te boven… Dus hou je het veilig en vertrouwd en wil je met name laten zien wat je wel heel goed kan.
  • De groeimindset: Mensen met deze mindset geloven dat je je basiskwaliteiten kunt ontwikkelen door er moeite voor te doen. Iedereen is in staat om te veranderen en te groeien door te leren en ervaring op te doen. Deze mensen besteden hun tijd niet aan het bewijzen van wat ze al kunnen, zij besteden hun tijd aan beter worden. Ze geloven dat ze zich kunnen ontwikkelen en dat dit proces met vallen en opstaan mag verlopen. Lukt het nog niet? Dan is het pas echt een uitdaging!

Dit klinkt wellicht heel erg als een ‘American Dream’ instelling. Je kan alles doen enfoto bereiken als je maar wilt! Zo is het niet bedoeld, nee we hoeven niet overal goed in te zijn en te worden. Het is het geloof dat de ware potentie van de mens onbekend is en er meer mogelijk is als we bereid zijn er hard voor te werken. Hoe fijn is het om te weten dat verandering mogelijk is?! Dit is de mindset die mensen in staat stelt zich door de moeilijkste perioden in hun leven heen te slaan. Het in basis ergens heel talentvol in zijn, kan zelfs eerder een vloek dan een zegen zijn. Het kost men in eerste instantie geen moeite om te presteren, maar wanneer er tegenslag is heeft men niet geleerd hier mee om te gaan. Men heeft niet geleerd hard te werken, als het niet lukt wordt dit gezien als een faalervaring en een mislukking, het wordt in ieder geval zeker niet gezien als een uitdaging. Wat opvalt is dat men vaak vergeet dat niemand wereldkampioen wordt op alleen talent. Om kampioen te worden moet je hard werken en je veerkrachtig tonen na een teleurstelling. Echter we spreken vaak van ‘natuurtalenten’ en hard werken wordt ook wel als een bewijs gezien dat men het onvoldoende kan: ‘als je er zo hard voor moet werken, dan ben je misschien gewoon niet goed genoeg’. Dit is de statische mindset die spreekt.

En hoe zit het dan met complimentjes geven? Iedereen voelt zich graag gewaardeerd, complimentjes geven is fijn en met een goede bedoeling. (Het ontvangen ervan is ook een gave, maar daar zullen we het later over hebben) Met het goed bedoeld complimenteren van ons kroost kunnen we onbedoeld onze kinderen een meer statische manier van denken aanpraten. Dit komt omdat er vaak complimenten gegeven worden gegeven gericht op vaststaande talenten of intelligentie: ‘Jij hebt echt een wiskunde knobbel!’, ‘Weer een 9!, Wat ben je toch slim!’ ‘Wat een natuurtalent!’ Zolang alles goed gaat is er met dergelijke complimenten geen probleem. Maar wat nu als het kind een keer een lager cijfer heeft. Met een hoog cijfer ben ik slim, wat ben ik dan als het cijfer lager is? Dom?

Tip: Het is belangrijk om complimenten te geven die gericht zijn op het leerproces. Bewonder en complimenteer vooruitgang, hard werken, oefenen en doorzettingsvermogen. (‘Wat knap dat je niet opgaf bij die moeilijke som!’)

Tip: Richt je op de vooruitgang van het kind ten opzichte van zichzelf, maak niet de vergelijking met een klasgenoot. Leer hem zijn eigen groei te ervaren: “Je hebt nu een week hard gewerkt en je ziet dat het  al beter gaat!” Vraag naar wat hij zelf heeft geleerd en hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen.

Tip: Als je kind zegt dat hij het niet kan, voeg hier de woorden ‘nog niet’ aan toe. Maak een plan: hoe ga je er voor zorgen om je doel te bereiken?

Meer over lezen en weten: Mindset, de weg naar een succesvol leven. En ook dit boek, Hartstikke hoogbegaafd, gaat hier verder op in. Maar dan, zoals de titel al doet vermoeden, specifiek gericht op hoogbegaafdheid.

Ben je jongere en op zoek naar psychologische hulp of ben je ouder en op zoek naar hulp voor uw kind, lees dan verder op deze site en neem vrijblijvend contact op. ZIN! Psychologie biedt laagdrempelige en persoonlijke zorg op maat.

complimentjes sigmund

***

Een gedachte over “Het zit h’m allemaal in de Mindset!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s