Aan de slag!

ZIN! Psychologie logo, psycholoog westland

De zomervakantie is over de helft, langzaam aan bereiden we ons weer voor om aan de slag te gaan. Dit is iets waar we tegenop kunnen zien. Wat heerlijk kunnen die lange zomerdagen zijn, waarin je misschien van alles wil maar ook weer niets moet. De waarheid is uiteraard ook dat we hier pas echt van kunnen genieten, omdat het een uitzondering is op het normale dagelijks leven. Verlangen we aan het einde van de zomer niet stiekem ook weer een beetje naar structuur en regelmaat..? Voor mijzelf geldt dit jaar dat ik er eigenlijk heel veel zin in heb om aan de slag te gaan. Nu schreef ik al eerder dat de zomerperiode een beetje komkommertijd is in de praktijk en dat maakt dat ik nu wel weer zin heb om het druk te krijgen, kom maar op! Graag vertel ik nog wat meer over vergoedingen en de mogelijkheden bij ZIN!

Het afgelopen jaar is er veel beweging geweest in de jeugdzorg en nog is het niet klaar. De gemeente is verantwoordelijk geworden en dat is nog zoeken voor de gehele jeugdzorg. Voor mijn eigen praktijk in Naaldwijk werk ik contractvrij. Zoals onder het kopje kosten te lezen valt betekent dit dat de zorg gegeven via ZIN! niet automatisch wordt vergoed voor de jeugd onder de 18. Echter wordt wel eens vergeten, zoals ik ook uitleg bij het kopje kosten dat vele hulpvragen überhaupt niet vallen onder de vergoede zorg. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet er een DSM diagnose (stoornis) gesteld worden. Vele klachten en zorgen waar je als ouders en/of als kind/jongere tegenaan lopen zijn wel belemmerend in het dagelijks leven, maar er hoeft niet perse sprake te zijn van een stoornis.

Ik ben zeker niet tegen het stellen van een diagnose, in de volksmond ook wel eens enigszins negatief “etiketjes plakken” genoemd. Het helpt om bepaald gedrag te kaderen, beter te begrijpen en voor de cliënt kan het soms ook een opluchting zijn: “Er is een naam voor! Er zijn dus meer mensen die hier last van hebben..”
Maar juist voor de gedragingen en klachten die wel wat kenmerken hebben van een bepaalde stoornis, maar niet helemaal, en tevens prima te behandelen zijn, ben ik ook van mening dat het niet altijd nodig is. In een dergelijk geval kan het etiketje er te lang op geplakt blijven. Juist op het moment waarbij er wel sprake is van zorgen en klachten en last, maar er niet direct een diagnose aan te verbinden valt biedt ZIN! laagdrempelige, persoonlijke en betaalbare hulp. Daarnaast kan het ook een persoonlijke overweging zijn, waarbij je geen diagnosestelling wenst voor je kind of je wilt niet dat er in een breder systeem bekend is dat je kind hulpverlening heeft gehad. Door contractvrij te werken hoef ik geen informatie te delen met derden en kan ik volledig samen met de cliënt bepalen wat nodig wordt geacht voor zowel de duur als de inhoud van de behandeling. Voor de 18 plussers is de vergoeding (en met name welk percentage) afhankelijk van de verzekering. Dit is terug te vinden in je eigen polis, ik wil ook meehelpen uitzoeken wat de hoogte van de vergoeding is. Neem gerust contact op!

Eerder noemde ik betaalbare hulp te bieden. Ik begrijp dat wanneer het op de zorg van je kinderen aankomt je niet direct denkt aan besparen. Toch heb ik er wel bewust voor gekozen om lagere tarieven te hanteren dan gemiddeld door een gz-psycholoog gehanteerd worden, om zo bereikbaarder te zijn voor een grotere groep mensen. Dit doet niets af aan de kwaliteit (al zeg ik het zelf.. 😉 ), ik heb dezelfde opleiding genoten en met goed gevolg afgerond en sta geregistreerd in het BIG register. Daarnaast verdiep ik mij voortdurend in nieuwe behandelmethoden en inzichten, zowel als mens en als professional ben je immers nooit uitgeleerd.

Nog aansluitend op het continu ontwikkelingsproces van mijzelf als professional: Eind dit jaar ga ik de opleiding tot EMDR therapeut volgen. Hier lees je meer over wat EMDR is. Wanneer de opleiding gestart is, zal ik hier nog ruimer over informeren en tevens over de mogelijkheden tot het krijgen van deze behandeling in de praktijk. EMDR is op dit moment de eerste keus behandeling voor het verwerken van nare ervaringen. Ik kijk er ontzettend naar uit om de opleiding te starten en nog meer om dit toe te gaan passen!

Psycholoognaaldwijk-lovewhatyoudo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s