Eerder is beter

ZIN! Psychologie logo, psycholoog westland

De vraag en opmerking die ik zelf regelmatig voorbij hoor komen is: “Al die kinderen die naar een psycholoog gaan tegenwoordig, dat was vroeger toch ook niet? Dat is toch wel wat overdreven!” Los van het feit dat ik mijn eigen vak de das om zou doen om hier met JA op te antwoorden, ben ik er van overtuigd dat dit niet klopt. Vaak zie ik dat ouders en kinderen zelf al van alles geprobeerd hebben, maar ze samen in een cirkeltje zitten waar ze niet uitkomen (“Dat zeg je alleen maar omdat je mijn moeder bent!”). Ja soms lijkt de oplossing achteraf simpel, maar je moet het wel net even weten. Het mooiste is om ouders en kind op weg te helpen en te versterken, zodat ze weer zonder hulp verder kunnen. Empoweren noemen we dat met een mooi woord. Het is soms net dat duwtje in de rug. Nee, we moeten geen problemen gaan zoeken die er niet zijn. Het mooie is juist dat een klacht in een vroeg stadium ook snel aangepakt kan worden. En voor wat betreft dat dit vroeger ook niet was, klopt als een bus! Er is echter wel meer, veel meer, wat er vroeger ook nog niet was, maar waar we nu toch wel heel dankbaar voor zijn dat het er nu wel is. Alleen het feit dat het er vroeger ook niet was lijkt me geen steekhoudend argument om het te kwalificeren als overdreven.

Vandaag is te lezen dat uit het onderzoek van klinisch psychologen prof. dr. M. van der Gaag en drs. D. van den Berg blijkt dat er alsnog vaak te laat hulp gezocht wordt. Er wordt gewerkt aan een platform ‘Eerder is beter’, want eerlijk is eerlijk in deze tijd zoeken we alles op internet op. De nieuwe generatie vooral, maar daar blijken ze niet altijd de juiste informatie te kunnen vinden voor wat betreft psychische klachten, waardoor er te lang mee rondgelopen wordt. Totdat de klachten dusdanig ernstig zijn dat alleen een duwtje in de rug en kortdurende hulp niet meer voldoende is. Ik zie het als een blessure waar je te lang mee door blijft sporten, laat je het niet op tijd behandelen dan loop je het risico om er een langdurige klacht van te maken die niet meer eenvoudig te behandelen is. Voor een bepaalde groep kan langdurige behandeling in de GGZ niet voorkomen worden, de problematiek is te complex. Echter in veel gevallen is het niet nodig dat een relatief kleine klacht uitgroeit tot forse psychische problematiek.

De GGZ is de laatste tijd niet rooskleurig in het nieuws, met name de jeugd-GGZ. Er is dit jaar over gegaan naar een nieuw beleid, dat heeft tijd nodig. Uiteraard mogen kinderen hier niet de dupe van worden en vind ik het ook vreselijk om te horen dat kinderen en jongeren eindeloos op een wachtlijst komen te staan in afwachting van hulp.
Het is voor mij niet mogelijk om daar alleen verandering in te brengen. Het zou mooi zijn als de zorg ook vergoed kan worden vóórdat we spreken van een stoornis, want ik sluit me aan bij de conclusie van de eerder genoemde onderzoekers: Eerder IS Beter. Dit kan de wachtlijsten voor de specialistische GGZ zeker ontlasten..

Tot die tijd besef ik dat het zelf betalen van de zorg niet voor iedereen een optie is, maar probeer ik wel mijn steentje bij te dragen door de zorg betaalbaar te maken en zo kort als mogelijk is. Neem geheel vrijblijvend contact op om te kijken hoe ik je kan helpen. Dat doe ik namelijk graag.

Sigmund zorgcontracten vroeger

Een gedachte over “Eerder is beter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s